Atat WordPress, cat si Magento lanseaza destul de noi versiuni actualizate. Ori de cate ori se intampla asta, majoritatea clientilor mei doresc sa le fac un upgrade. De ce ? Pentru ca suna foarte frumos. Ne place sa fim in tendinte, sa avem cel mai nou telefon mobil si sa purtam haine la moda. Dar, din pacate, aceasta atitudine nu este justificata si in cazul actualizarilor versiunilor de WordPress sau de Magento. Achizitionarea unei tinute sau a unui telefon mobil nu necesita foarte multe informatii, dar cand vine vorba despre website-uri, situatia este cu totul diferita, fiind nevoie de cunostinte solide in domeniu pentru a lua decizia corecta.
Iata care sunt intrebarile pe care trebuie sa ti le pui inainte de face un upgrade platformei pe care o folosesti.
De ce sa actualizez ? Pot face mai mult cu noua versiune fata de cea actuala ?
Este o intrebare de baza, la care trebuie sa raspunzi sincer. Ce iti poate aduce noua versiune de WordPress sau de Magento ? In general, raspunsul este: NIMIC.
O actualizare este recomandata doar atunci cand ai, intr-adevar, nevoie. Cand anume ? De exemplu, atunci cand nu mai functioneaza vechiul sistem cu noile aplicatii pe care doresti sa le integrezi. Sau atunci cand stii cu siguranta ca noua versiune are caracteristici cu adevarat utile, pe care sa le poti folosi.
De ce nu recomand sa faci ugrade cu ultima versiune de WordPress sau Magento ?
Pe langa faptul ca, in general, nu ai nevoie de noua versiune, trebuie sa stii ca noile versiuni au mari probleme o perioada de timp dupa lansare. Sunt instabile, pentru ca nu au fost testate suficient. Asta insemna ca in momentul in care ai instalat noua versiune s-ar putea sa nu-ti mai functioneze site-ul – partial sau chiar deloc (pot aparea erori grave in cod).
Pe langa acest lucru, s-ar putea ca noua versiune a sistemului sa aiba vulnerabilitati. Ce insemna asta? Printre altele, ca site-ul tau va putea fi usor de hack-uit (spart). Ca sa poti sa-ti faci o idee mai clara, WordPress a lasat trei versiuni in anul 2015, iar la fiecare dintre ele, a adaugat in plus cateva ajustari, cateva imbunatatiri… astfel ca, pana in acest moment, s-au adunat in jur de 19 versiuni pe care, daca vrei, le poti incerca, dar doar pe proprie raspundere.
Vezi versiunile: LINK.
Astfel, nu tot ce este „nou” este obligatoriu mai bun sau necesar. Toate deciziile legate de actualizarile aduse acestor doua platforme trebuie luate numai in cunostinta de cauza si dupa o analiza serioasa a situatiei particulare a fiecarui site.