Mos Craciun este fara indoiala figura cea mai usor de recunoscut asociata cu Craciunul. Mosul reprezinta bunatate, spiritul generos si daruire. Astazi Mosul este o parte esentiala a sarbatorilor de iarna, dar rolul modern si imaginea sa a vazut lumina la inceputul secolului 19, in America. Influenta olandeza, britanica si americana s-au reunit pentru a ne da Mosul asa cum il stim cu totii astazi: omul batran si vesel, cu costumul lui rosu si alb, care imparte cadouri cu echipa sa de elfi si reni.
Mos Craciun a fost folosit pentru a face publicitate de catre multe companii.
De-a lungul deceniilor Mos Craciun a fost folosit de multe companii pentru a face publicitate produsele lor. Prin acest articol va voi arata o serie de materiale publicitare vintage. Mos Craciun a ajutat companiile sa vanda aproape orice, de la Coca-Cola la felicitari, cai ferate, produse din tutun, vehicule si multe altele. In timp ce multe dintre aceste exemple vor avea sens, altele vor arata ca Mos Craciun a fost folosit doar ca prilej.
Haddon Sundblom si Mosul Coca-Cola
Haddon Sundblom (1899-1976) a creat, de-a lungul carierei sale, trei simboluri corporative importante: Aunt Jemima, Quaker si vestitul Mos Craciun Coca-Cola.
Haddon Sundblom a creat primul Mos in anul 1931 pentru expunerea pe un billbord care a avut un succes atat de mare incat campania s-a extins pe o perioada mai mare de 33 ani.
Celebritatile se transforma cateodata in Mos Craciun
Tot felul de celebritati ar imbraca un costum de Mos Craciun pentru a ajuta la vinderea produselor promovate. Un exemplu din anul 1954, reclama la stilourile Sheaffer in care apare Jackie Gleason care poarta o caciulita de Mos Craciun.
Companiile de tigari si Mos Craciun
Companiile de tigari care vindeau Camel, Pall Mall, Lucky Strike si tutun pentru pipa Prince Albert, il foloseau cu drag pe Mos Craciun in campaniile publicitate de sarbatori.
Mosul vinde reviste prin simpla prezenta pe coperta
Publicatiile iubeau sa-l foloseasca pe Mos Craciun pentru copertile revistelor si angajau artisti cunoscuti, cum ar fi J. C. Leyendecker sau Norman Rockwell pentru a realiaza desene unice.