Web design in functie de varsta

Web design in functie de varsta

Articol scris de Simona Gabriela Buzatu

 • 12Minutes
 • 2199Words

web design

Diversitatea este unul din lucrurile care fac internetul grozav, si fiecare public are nevoi si cerinte proprii. Dar ce se intampla daca publicul apartine unei anumite grupe de varsta ? Oferiti ceva distractiv si interactiv copiilor, sau sunteti un website doar pentru adulti ( cum ar fi unul care vinde alcool ) ?

Varsta este un factor important pe internet, nu doar in ceea ce priveste psihologia, dar si accesibilitatea, utilizarea si designul de interfata pentru utilizator. Multe alte variabile pot sa afecteze designul vostru, dar ne vom concentra asupra diferentei pe care o poate impune varsta in crearea unui website.

De la 0 la 80 in mai putin de 5 secunde

Diferentele in modul de utilizare a internetului intre diferitele grupe de varsta nu au fost niciodata atat de serioase ca astazi.  Deoarece internetul a ajuns sa faca parte integranta din viata oamenilor, a aparut o oarecare prapastie intre diferitele generatii de utilizatori care au dezvoltat diferite abilitati pe web.

Desi mare parte din munca unui web designer se face pe baza generalizarii asupra grupelor de varsta ( si nu toti se incadreaza intr-una din ele ), concluziile mele sunt bazate in general pe presupuneri logice si rationale.

Asa ca, atata vreme cat ne straduim sa aflam cum este afectata grupa de varsta tinta, ar trebui sa fim in stare sa evitam capcanele lucrului direct cu utilizatorii marginali.

Ca de obicei, cercetarea este punctul de ordine.  Studiul si analiza vine in ajutor !

Sa luam exemplul varstnicilor, dintre care multi intra pe internet pentru prima oara acum.  Exista atat de multe carti care ii invata pe oamenii in varsta cum se utilizeaza computerul si internetul. Exista aproape o intreaga comunitate de oameni care se joaca de-a prinselea cu aceasta inventie de ultima ora pentru care facem zilnic design.

La celalalt capat al spectrului, avem copiii foarte mici si mai mari care nu au cunoscut niciodata o lume fara internet, si care invata concepte si capata dexteritate online chiar in aceste momente.
Acesti oameni sunt reali, si noi trebuie sa ne asiguram ca website-ul serveste cerintele lor.

De ce este important ?

Designul pentru grupe diferite de varsta este important din doua motive.

 • In primul rand, daca ignori o intreaga baza de utilizatori cum ar fi cei varstnici, ii privezi de aceasta experienta. Si sa recunoastem: cu totii vom fi batrani, si nu vom vrea sa fim tratati astfel.
 • In al doilea rand, tinerii utilizatori de astazi vor fi designerii de maine ( sau, din punctul de vedere al clientului,¬† clientii de maine ).¬† Daca dau de site-ul vostru si au o experienta mai putin buna, aceasta ii va urmari si s-ar putea sa le deformeze perceptia despre website sau servicii.

Cele patru grupe de varsta pentru web design ( desi ar trebui extinse dupa caz )

Chiar daca acest articol distinge grupele de copii, adolescenti, adulti si varstnici, merita mentionat ca abilitatea de utilizare a computerului la un copil de 6 ani si unul de 10 ani va fi dramatic diferita, deci nu puteti lua totul ca atare.

Cea mai buna abordare este sa definim grupa de varsta ( cu cat este mai tanar publicul, cu atat mai restrans ar trebui sa fie grupul).

Cu aceste considerente in minte, sa analizam prima grupa de varsta si implicatiile sale pentru designul website-ului.

Designul pentru varstele mici
Impactul website-ului este mai puternic asupra copiilor. Cand internetul era la inceput, sistemul de educatie vedea abilitatile pentru computer ca un lux. Vremurile s-au schimbat, iar aceste abilitati au devenit esentiale in societatea noastra.

Acum 10 ani copiii de 10 ani aveau abilitati pentru computer destul de limitate;  situatia nu mai sta asa.  Prin interactiunea timpurie cu internetul, copii de 5 sau 6 ani ( chiar si mai mici ) capata experienta rudimentara pentru aparate si site-uri web.

Dar exista o variabila care afecteaza experienta lor mai mult decat educatia:  dezvoltarea fizica.

Copiii foarte mici pot gasi computerele prea greu de folosit la inceput.

Desi computerele au devenit omniprezente in educatia copiilor mici, corpul si creierul acestora sunt inca in dezvoltare. Cunostintele pe care adultii le considera normale,  sunt limitate la aceasta varsta. Capacitatile motorii de a folosi mouse-ul si tastatura nu sunt ca cele ale unui adult. Prezentarile noastre trebuie sa tina cont de aceste limite.

Daca adultii au rabdare cu greselile, copiii nu au deloc (sau in unele cazuri nu au cunostintele pentru a le depasi).

Totusi, cand faci web design pentru copii exista cateva avantaje. Copiii mici vor sa se distreze si nu au un scop anume in minte, ceea ce ne da ocazia sa ii captam prin explorare si interactiune ( si nu sa-i punem pe calea cea mai rapida spre solutie ).

Daca drumul este colorat , educativ si angajant, este foarte probabil sa fie un succes. Copiii au tendinta sa dea click pe linkuri ca sa vada ce se intampla.  Dar cand gasesc o ruta care le convine ii raman fideli mai mult decat adultii, o trasatura numita favorizarea caii stiute.

Site-urile web pentru copii trebuie sa fie educative, distractive si lipsite de elemente inutile. Deci cum putem sa facem website-urile noastre usor de folosit de catre copii?

Cele mai bune practici cuprind:

 • Pastrarea Interfetei Utilizatorului clara (copiii sunt distrasi de elementele vizuale inutile)
 • Utilizarea iconografiei (ei se identifica cu experientele pe care le recunosc)
 • Utilizarea culorilor vii, interesante
 • Evitarea publicitatii integrate (copiilor le este mult mai greu sa distinga continutul anunturilor publicitare, care ii indeparteaza rapid)
 • Folositi animatie si sunet (aceasta este singura grupa de varsta¬† pentru care video pare ideal)
 • Legati continutul de personaje pe care le cunosc (cum ar fi cele de la TV)
 • Oferiti jocuri care educa si le atrage atentia
 • Fixati actiunile lor prin emotii (spunandu-le ca au lucrat bine incurajati repetitia)

Designul pentru varsta 8 ‚Äď 12¬† si pentru adolescenti

web design

Pe masura ce copiii cresc, capacitatile motorii si intelegerea nu mai constituie un factor limitator. Copiii mai mari si adolescentii capata experienta cu computerele prin teme si recreere ( de exemplu, pe site-urile de socializare ),  desi aceasta nu inseamna ca stiu totul despre cum functioneaza computerele.

Tehnologia este in general mai prezenta la adolescenti decat la copii;  desi acum si copii foarte mici au telefon mobil si laptop, acestea sunt monitorizate de parinti. De semenea creste si nivelul de rabdare. Adolescentii se bazeaza pe tehnologie pentru a tine pasul cu prietenii si pentru teme.

Adolescentii ( si copiii de 8 ‚Äď 12 ani ) tind sa fie mai rezistenti la publicitatea tinta si sunt mai reticenti sa exploreze website-uri ( adoptand o abordare mai metodica: cautarea si nu descoperirea informatiei)

Cercetarile indica faptul ca diferenta majora dintre aceasta grupa de varsta si adulti ( si copii ) este faptul ca adolescentii sunt mai  focalizati social. In timp ce adultii tind sa foloseasca tehnologia pentru a atinge teluri stabilite, adolescentii sunt preocupati sa interactioneze social, sa fie auziti si sa participe la activitati de grup ( cum ar fi forumurile online ).  Acest fapt da ocazia designerului sa se angajeze cu acest public.

Desi nu toti adolescentii sunt la fel ( si in ciuda faptului ca adultii cred ca ei sunt o specie diferita ), variantele de design au mai multe sanse de a afecta in proportie mai mare aceasta baza de utilizatori.  Ganditi-va cum pot contribui acesti utilizatori cu inclinatii sociale la website-ul vostru, si cum si-ar putea ei petrece timpul liber folosind serviciul vostru si promovandu-l prietenilor lor.

De asemenea,  ganditi-va cat de deschisi ar putea fi acestia fata de noi experiente, nefiind atat de legati de comportamentul dobandit. Urmarirea culturii populare este cheia atragerii adolescentilor.

Sa faci un website usor de folosit de catre adolescenti inseamna:

 • Pastrarea interfetei utilizatorului libera ( un factor comun tuturor grupelor de varsta )
 • Favorizarea continutului grafic fata de cel textual ( adolescentii tind sa citeasca mai putin online )
 • Folosirea animatiei si sunetului ( moderat totusi ‚Äď nu la fel de mult ca pentru copii )
 • Continutul sa nu fie atat de simplistic incat sa para copilaresc.

In plus, cercetarile arata¬† ca adolescentii au aceeasi tendinta fata de calea cunoscuta ca si copiii,¬† sunt mult mai usor distrasi de interactionare,¬† sunt mai sociali online, si sunt mai mult influentati de trendurile sociale ( moda si ceea ce ii intereseaza pe colegii de generatie detin conducerea in utilizarea internet-ului ‚Äď cifrele sunt elocvente).

Designul pentru adultii de toate varstele

web deisgn

Desigur, cei care erau deja nascuti cand web-ul a atins marea masa de oameni, reprezinta mare parte din baza de utilizatori de astazi. Multi designeri recurg la acestia pentru testarea utilizarii si cand evalueaza daca munca lor serveste cerintele publicului. Aceasta poate totusi sa constituie o problema , pe masura ce oameni din ce in ce mai  tineri acceseaza website-ul nostru si oameni din ce in ce mai in varsta  devin tot mai competenti si vor sa utilizeze internet-ul.

Ca si in cazul utilizatorilor mai tineri sau mai varstnici, majoritatea adultilor au cel putin experienta moderata in utilizarea computerului.

Dar aceasta nu inseamna ca toti  adultii sunt experti in computere. Desi majoritatea adultilor au experienta in computere, doar cei care sunt interesati de tehnologie inteleg cum functioneaza.  De exemplu, un sondaj Google a aratat ca 90% din oameni nu stiu ce este un browser, desi il pot folosi.

Adultii tind sa fie la apogeul dexteritatii si al capacitatilor motorii. Accesibilitatea este inca o problema, dar majoritatea adultilor sunt la un nivel la care nu sunt dependenti de instructiuni, au putine probleme in a lua decizii si nu au nevoie de sustinatori pentru cerintele lor.

 • Adultii sunt in general orientati pe tel si tind sa viziteze website-uri cu obiective explicite ( bazandu-se pe cautare mai mult decat pe descoperire ), si de obicei sunt mai obisnuiti ( si mai ingaduitori ) cu capriciile experientei de utilizator.
 • Dar aceasta are un pret si anume lipsa de focalizare pe interactiunea sociala si aversiunea fata de publicitate ( ei filtreaza informatia in timp ce scaneaza ).
 • Utilizarea si accesibilitatea sunt extrem de importante, dar aceasta nu inseamna ca website-ul nu poate fi inteligent!
 • Creearea unui website pentru adulti poate fi foarte clara! Daca este accesibil si utilizabil dupa standardele moderne, atunci le va fi util.
 • Spre deosebire de utilizatorii mai tineri, adultii sunt mult mai putin atrasi de animatie si sunet (favorizand textul si nu vizualul).
 • Spre deosebire de utilizatorii mai varstnici ei acorda mai putina importanta cercetarii¬† si studiului si se axeaza mai mult pe aflarea de raspunsuri cat mai repede posibil.

In mod ironic, este mai dificil sa lucrezi pentru aceasta grupa de varsta decat pentru celelalte.

Design pentru Varstnici

web design4

Varstnici sunt cei mai defavorizati in ceea ce priveste web design-ul tinta. Desi s-au efectuat multe cercetari asupra comportamentului uman si s-a investit in educarea copiilor privind computerele, grupa seniorilor aflata in expansiune ‚Äď care sunt mai familiarizati cu lumea fara computer decat cu computer ‚Äď par sa fie mai putin deserviti.

Utilizatorii varstnici tind sa fie ignorati

Seniorii de obicei se confrunta cu o pierdere a dexteritatii si capacitatilor motorii, ceea ce afecteaza utilizarea website-ului.  Multi s-ar putea sa foloseasca internetul-ul pentru prima data,  si deoarece anii lor de dezvoltare nu cuprindeau computerul si internetul ca parte integranta din societate, este de asteptat ca acestia sa nu asimileze tehnologia la fel de rapid ca alte generatii.  In plus, procesul de inaintare in varsta implica un declin al sanatatii ( mentala si fizica ),  care poate afecta interactiunea online.

Totusi varsta a treia are avantajele sale.  Spre deosebire de adulti, seniorii sunt adesea focalizati pe indeplinirea unor sarcini stabilite,  si in acelasi timp raman deschisi la explorarea website-urilor si uneori avand mai multa rabdare decat copiii sau adultii.

In plus, acestia tind sa fie mai focalizati pe interactiune si sunt mai dornici sa cerceteze, sa citeasca , sa invete si sa se implice in comunitatea lor.

Si avand mai multa experienta de viata, s-ar putea sa fie in avantaj in rezolvarea problemelor si in analizarea continutului tehnic. Designerul web var aprecia cu siguranta un public care va intelege nuantele.

Utilizatorii mai varstnici ar putea fi mai conservatori in ceea ce fac, asa ca trebuie sa ne asiguram ca totul este vizibil, aerisit si bine etichetat.

Cele mai bune practici in designul pentru varstnici cuprind:

 • Textul trebuie sa fie cu caractere mari si usor de citit
 • Trebuie sa fie usor de dat click pe link-uri
 • Trebuie sa fie animatie redusa sau miscare care sa distraga
 • Navigarea pe website trebuie sa fie directa

Varstnici  sunt deschisi catre o legatura emotionala cu website-ul;  sunt mai inclinati sa-si formeze o opinie puternica, si sunt mai afectati de  experiente negative.

Cand facem web design pentru acest grup trebuie sa evitam sa le lasam lor responsabilitatea de a corecta greseli, sa reducem confuzia cat mai mult posibil, si sa incurajam interactiunea sociala printr-o interfata a utilizatorului.

Varsta conteaza in designul de web

Fie ca aveti un site web pentru copii, adulti sau intraga familia, varsta afecteaza felul in care acesta va fi utilizat si perceput. Copiii mici inca isi dezvolta mintea si trupul,  iar seniorii se confrunta cu probleme proprii. Adolescentii si adultii au obiective personale cand fac browsing peinternet si interpreteaza informatia in mod diferit.

Doar analizand obiectiv pe cei care vor folosi website-ul, putem spera sa atragem un public numeros.

Unul din principiile de baza in web design este utilizarea, si chiar daca ar fi incorect sa presupunem ca toti vizitatorii au aceleasi idei, teluri si perceptii, trebuie totusi sa generalizam in oarecare masura pentru a putea lua decizii la timp.

Fiecare utilizator de internet este unic !

Ti-a placut?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Te-ai saturat sa gestionezi singur sarcini complexe si sa gasesti in mod constant noi metode pentru a incepe, creste, schimba afacerea ta? Sa lucrezi in si pentru afacerea ta este obositor. Suntem Artvisiona agentia full service pentru afaceri digitale. Putem sa fim partenerul tau pe toata durata de viata a afacerii. Tot ce ai nevoie intr-un singur loc: Strategie, business development, marketing si branding.
branding inceputuri Previous post Brandul in trecut, prezent si in viitor.
culori website Next post Psihologia culorii in web design