Cum sa faci rost de timp ?

Cum sa faci rost de timp ?

Articol scris de Simona Gabriela Buzatu

  • 5Minutes
  • 953Words

timp liber

In secolul vitezei zilele trec precum clipele. “Nu am timp” este o lozinca intr-o lume in care “eu” insemna de cele mai multe ori un program de rutina cu mers la serviciu si privit la televizor. Si cu toate astea, nu demult puteai sa te bucuri de viata. De copacul de la capatul strazii care infloreste primavara, de zilele de vara cand te intalneai cu prietenii, de cartea buna pe care o citeai cu atata curiozitate sau de ploaia surprinzatoare care speria pe toata lumea dar pe tine te bucura, pentru ca erai liber, fara responsabilitati.

Si cu toate ca a trecut timpul si esti un om in toata firea, cu liste de task-uri de indeplinit zilnic, task-uri care nu se mai termina, poti avea “timp liber”. Timp pentru bucurie, timp pentru TINE. Iata cateva idei despre cum sa faci ca timpul sa fie de partea ta.

1. Automatizeaza

a) Facturi

Un mare procent din timpul nostru il petrecem platind pentru diverse lucruri, in general pentru intretinerea noastra si a vietii pe care o avem. Asa ca daca sunt cheltuieli fixe, pe care fara doar si poate le platesti lunar, de ce sa nu le automatizezi ?
Lumina, internet si telefon – facturi usor de setat pe automat. Cu siguranta, poti adauga si alte facturi in functie de stilul tau de viata.

b) Aprovizionare

Daca esti genul de om care uraste mersul prin magazine sau pur si simplu te-ai saturat de cozi, te enervezi vazand ca nu gasesti loc de parcare sau caratul de sacose nu face parte din rutina de cardio pe care ti-ai propus-o, cel mai bine ar fi sa-ti cumperi online 80% din produsele necesare. Este o idee foarte buna sa cumperi produse grele si ambalate in acest mod pentru ca salvezi foarte mult timp si ca bonus, castigi si putina sanatate. De exemplu: faina, gris, pesmet, apa plata, ulei, lapte, biscuiti, conserve, detergenti, etc. Daca ai o lista definita care lunar este aceeasi, poti face chiar o automatizare, comandand la o data anume aceeasi lista de produse setata in sistemul tau de comenzi al site-ului de unde preferi sa cumperi. Exemple de magazine online: Mega Image Online, Carrefour Online, Gemini.

2. Masa preparata de-a gata

O solutie buna pentru persoanele care isi doresc sa manance sanatos dar si sa petreaca cat mai putin timp in bucatarie, este pregatirea meselor in avans. Poti face asta o data la 3 zile sau chiar o data pe saptamana. Micul dejun, pranzul, masa de seara si deserturile se pot face in aproximativ 3 ore in una din zilele tale libere ( sambata sau duminica ).
Iata cateva propuneri:

3. Programeaza-ti orarul pe un an intreg

Chiar daca nu va fi batut in cuie, poate fi un exercitiu bun care te va ajuta sa fii mai putin stresat in momente de “ce fac maine ? “

Poti sa-ti programezi vizitele la doctor, vacantele, orele de sport, zile de nastere, sarbatorile si mini vacantele, perioadele de lucru creativ, cursuri pe care vrei sa le faci si asa mai departe. O viziune in ansamblu al intregului an, te va ajuta sa iti dai seama cat de eficient esti si unde mai ai de lucrat.

4. Haine pregatite din timp

Circula pe internet de o buna bucata de vreme ideea de minimalism. Acest stil de viata marturisesc ca ma atrage pentru ca iti simplifica modul de trai zilnic. Desi nu pot spune cu mana pe inima ca as renunta la gageturi in general ( arta, electronice, bucatarie,etc.), cred ca in rest mi-ar placea sa incerc macar pentru o perioada sa traiesc inconjurata de cat mai putine lucruri.

O mare parte din bunurile pe care le detin sunt hainele (te regasesti?). Dar desi multe, marturisesc ca port o foarte mica parte dintre ele iar restul sunt pentru evenimente care poate se intampla o data in an sau deloc, adica ocupa mult spatiu pentru nimic. Oamenii de succes au gasit solutia pentru acesta problema chinuitoare si ineficienta. Ca sa uiti pentru totdeauna de intrebarea “ce sa port astazi?” trebuie sa porti acelasi gen de lucruri mereu. In functie de stilul pe care-l preferi, poti avea garderoba pentru o saptamana in forma urmatoare:

Pentru EA:

  • 7 tricouri si 3 pantaloni sau
  • 7 camasi si 2 fuste, 1 pantalon sau
  • 7 rochii

Pentru EL:

  • 7 tricouri si 2 pantaloni
  • 5 tricouri, 2 camasi si 3 panatloni
  • 7 camasi si 3 pantaloni

5. Intretinerea casei in 3 minute

Cel mai chinuitor si plictisitor lucru este curatenia. Fie ca este vorba despre curatarea hainelor sau a casei in general, trebuie cineva sa se ocupe si de acest lucru. O solutie simpla si eficienta este sa faci mereu cate ceva. Nelasand sa se stranga lucruri multe de ordonat si curatat, castigi timp. Cateva idei:

– pe masura ce se murdareste cate un vas/farfurie/cratita, spala-le, astfel chiuveta va fi mereu curata si niciodata nu se vor acumula vase murdare;

– nu-ti arunca niciodata hainele cand te dezbraci – pune-le pe fiecare la locul lor; asa va fi ordine in casa si vei sti mereu de unde sa le iei cand ai nevoie; este valabil si pentru alte obiecte – pune-le mereu la loc dupa ce le folosesti, ca data viitoare sa nu le cauti peste tot;

– spala rufele pe masura ce se aduna; cand le pui la uscat, scutura-le bine si pune-le perfect intinse pe sfoara – astfel vor fi mai usor de calcat, iar unele chiar nu vor mai avea nevoie;

– depoziteaza obiectele mici in spatele vitrinei sau intr-un dulap, astfel vei avea mai putin de lucru cand vine vorba de sters praful, iar aspectul general al casei va fi unul ordonat;

Concluzie:

Cum poate ca ai inteles, organizarea joaca un rol deosebit de important atunci cand ne dorim libertate. Cu siguranta mai sunt multe aspecte ale vietii care pot fi programate si organizate.

  • Tu ce alte sfaturi ai ?
  • Functioneaza ?
Ti-a placut?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Te-ai saturat sa gestionezi singur sarcini complexe si sa gasesti in mod constant noi metode pentru a incepe, creste, schimba afacerea ta? Sa lucrezi in si pentru afacerea ta este obositor. Suntem Artvisiona agentia full service pentru afaceri digitale. Putem sa fim partenerul tau pe toata durata de viata a afacerii. Tot ce ai nevoie intr-un singur loc: Strategie, business development, marketing si branding.




proces de design branding Previous post Brandul si procesul de design
design de ambalaj Next post Ambalaj si design de sigla : arta sau stiinta ?