Ce este grafica vectoriala si grafica raster?

Ce este grafica vectoriala si grafica raster?

Articol scris de Simona Gabriela Buzatu

  • 3Minutes
  • 463Words

bitmap

Toate imaginile computerizate sunt impartite in doua tipuri de baza: imagini raster (cunoscute si sub numele de bitmap) si imagini vector. In unele cazuri este recomandata folosirea de imagini vectoriale, iar in altele imagini bitmap, in functie de natura proiectului. Alteori, cele doua formate pot fi folosite impreuna. O intelegere a avantajelor si limitarilor fiecarei tehnologii si relatia dintre ele va duce la o utilizare optima a acestora.

Ce este si cum arata o imagine raster ( bitmap ) ?

Imaginile raster sunt create de aparatul digital de fotografiat (poze) ori prin scanare sau pe calculator in diferite programe precum Adobe Photoshop. Imaginile raster sunt compuse dintr-o multitudine de pixeli unul langa altul. Rezolutia unei imagini raster sau a unei imagini scanate se exprima in termeni de puncte pe inch sau dpi. Rezolutia unui scanner sau printer este de asemenea  masurata in puncte pe inch.

bitmap

O imagine raster este complexa din punctul de vedere al efectelor aplicate, retusari, variatiuni de culori, etc. Pentru a reproduce cu exactitate un fisier de imagine raster, softul de grafica trebuie sa tina evidenta unei cantitati mari de informatie, printre care localizarea exacta si culoarea fiecarui pixel din combinatia de pixeli. Aceasta are ca rezultat fisiere de dimensiuni uriase pentru grafica raster. 

Rezolutiile mai mari (dpi) si adancimea mai mare a culorilor dau fisiere mai mari.

Cand se creeaza si se scaneaza imagini raster, dimensiunea fisierului devine o problema serioasa, deoarece fisierele mari tind sa faca procesorul computerului dvs. si hard-drivul sa lucreze suplimentar. Tranferarea fisierelor mari (de peste 1 megabyte) prin internet necesita o conexiune de internet rapida de ambele parti pentru a se putea incarca sau descarca in timp util.

Proiectele raster au extensiile: BMP, GIF, JPEG, JPG, PNG, PICT (Macintosh), PCX, TIFF, PSD (Adobe Photoshop)…

Ce este si cum arata o imagine vectoriala ?

Cuvantul vector este un sinonim pentru linie. Imaginea vector este o colectie de linii si curbe conectate care alcatuiesc obiectele. Cand se creeaza o imagine vector intr-un program de ilustrare vector, se introduc puncte nod sau de desen, iar liniile si curbele unesc punctele. Fiecare nod, linie si curba este definit de softul grafic printr-o descriere matematica.
vector

Elementele vectoriale au marele avantaj de a nu-si pierde calitatea atunci cand sunt marite sau micsorate. Din acest motiv sunt folosite cel mai des pentru print. Proiectele vectoriale dau fisiere mici care pot fi cu usurinta transmise pe mail.

Colorarea obiectelor vector este similara cu colorarea cu creioane intr-o carte de colorat. Un program de desen va da posibilitatea unui utilizator sa dea click pe un obiect si sa-i defineasca culoarea. Colorarea imaginilor vector este mult mai usoara decat bitmaps.

Cu ajutorul graficii vectoriale se creaza sigle, ilustratii, elemente pentru site-uri web sau print cat si arta vectoriala (compozitii). Proiectele vectoriale au extensiile: CDR, AI, EPS, SVG …

Ti-a placut?
+1
3
+1
1
+1
3
+1
2
+1
2

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Te-ai saturat sa gestionezi singur sarcini complexe si sa gasesti in mod constant noi metode pentru a incepe, creste, schimba afacerea ta? Sa lucrezi in si pentru afacerea ta este obositor. Suntem Artvisiona agentia full service pentru afaceri digitale. Putem sa fim partenerul tau pe toata durata de viata a afacerii. Tot ce ai nevoie intr-un singur loc: Strategie, business development, marketing si branding.
design in cafea Previous post Coffe Art sau Latte Art
prppagare dns Next post Ce inseamna “Propagare DNS”?