Brandul in trecut, prezent si in viitor.

Brandul in trecut, prezent si in viitor.

Articol scris de Simona Gabriela Buzatu

  • 5Minutes
  • 917Words

afise_vechi

In secolul 19 si inceputul secolului 20, fermierii isi insemnau bovinele cu un fier incins pentru a  le deosebi de cele ale vecinilor. Acest tip de brand era unic pentru fiecare ferma in parte. Brandul in vremurile rapide de astazi impreuna cu marketingul modern functioneaza asemenea. Astazi brandul este folosit pentru a deosebi un produs sau un serviciu de competitori, prin folosirea unor semne si imagini care sa ramana in mintea consumatorului.

Brandul la inceput.

Procesul brandului in cea mai simpla forma insemna marcarea unui produs cu o sigla sau cu o mascota care transmite un mesaj consumatorului. Un mesaj consistent, un mesaj care transmite calitate. Acest proces a devenit necesar odata cu industrializarea in masa, cu crearea produselor in fabrici si transportul in masa.

Pe vremuri oamenii isi cumparau bunurile din apropiere si isi cladeau relatii bazate pe incredere cu macelarul, brutarul si laptarul.  Odata cu industrializarea si transportul marfurilor din toata lumea aceasta relatie de incredere a trebuit sustinuta cu o imagine sau un semn – logo ( sigla ).

La inceput aceste marfuri nu erau privite foarte bine de consumatori si pentru un plus de incredere pe panourile publicitare alaturi de sigla s-au construit relatii surogat, care au facut tranzitia mai usoara. Astfel pe panourile publicitare apareau imagini cu oameni alaturi de logo si de produsul prezentat: imagini cu bunicul sau bunica, copii sau mame care transmiteau anumite mesaje despre produs sau companie.

Brandul si inceputul marketingului.

In timp o serie de companii au inteles ca marketingul poate sa joace un rol mai mare decat cel al brenduirii unui produs. Coca Cola, Disney, McDonald’s au inteles ca pot vinde idei, stari sau un stil de viata cu ajutorul careia sa creeze relatii de durata si sustinere din partea consumatorilor pentru produs.

McDonald’s se baza pe ideea de familie, nu pe vanzarea de hamburger.

Disney a inteles ca poate vinde visul american, o stare nostalgica a vremurilor trecute din America pe care oamenii o imbratiseaza.

Nike a trecut de la a fi o simpla companie de adidasi la a fi o companie de sport care promoveaza abilitatile atletice si ideea de sportivul superstar.

Compania Virgin nu mai vindea produse ci ideei.  Personalitatea Virgin a fost construita in jurul varstei de 20-30 de ani, nonconformista – rebela. Richard Branson a inteles cat de important este acest concept pentru publicul tanar si procentul mare care se identifica cu personalitatea Virgin si astfel a produs in masa nevoia de individualitate.

In 1997 Apple a folosit personalitati revolutionare: Luther King, Picasso si Einstein ca pitch pentru Apple pentru ca brandul are ca mesaj “Gandeste diferit” iar aceste personalitati au gandit diferit.

Ikea pledeaza pentru democratie, pentru ca iti da posibilitatea sa-ti creezi singur designul de interior al spatiului de acasa. Sloganul Ikea fiind “Esti designerul propriului destin”

Cele mai importante ideologi si valori fac parte din continutul de brand in ziua de astazi. Sturbucks vrea sa se identifice nu ca o companie de cafea ci cu o comunitate. Este acel al treilea loc, pe langa locuinta si locul de lucru, unde oamenii se strang si se simt bine.

Companiile de masini nu se mai concentreaza pe functionalitatea masinilor si noile imbunatatiri aduse ci pe starea care o au oamenii cand conduc masina. Cel mai des se folosesc tineri care asculta muzica in masina si danseaza.

Brandul azi si in viitor.

Dar aici nu se opreste totul. Crearea de asociatii prin reclama este o metoda deja invechita. Noua metoda are legatura cu transferarea identitatii unei vedete catre brand. Se incepe identificarea anumitor valori in comunitate pentru a vedea unde traiesc conceptele imbratisate de companie. Se gasesc solutii care sa imbine brandul cu valoarea sau ideea vanduta. Sa luam spre exemplu ideea de vedeta Rock care poate fi asociata cu o imagine cunoscuta – Rolling Stones. La inceput se sponsorizeaza concertele acestora, apoi compania semneaza contracte pentru a se ocupa de hainele cu care acestia se imbraca in concerte si aparitiile media. Dupa un anumit timp in care vizibilitatea brandului a fost maxima se renunta la vedete si se trece la ultima faza, in care brandul devine STAR. Astfel compania va avea fani si sustinatori asemenea unor vedete reale.

In ziua de astazi, marimea companiei se vede in jurul nostru prin marimea reclamelor expuse si locurile inventive unde acestea se afla. Aceste locuri pot fi mobile sau fixe. De la afise expuse pe pereti, la imbracarea unui autoturism  sau al unui avion sau chiar al unui bloc.

reclame

Brandul in ziua de astazi foloseste ca suport de reclama si corpurile umane. Startul in acest gen de reclama l-a dat compania LaCoste care a ales sa-si brenduiasca produsele vestimentare la exterior ci nu in interior asa cum se obisnuia. Vestitul crocodil verde avea si are dimensiuni foarte mici pe vestimentate insa celelalte companii au facut din acest gen de afisare o intrecere. Astazi exista vestimentatii decorate doar cu brandul companiei.
img class=”alignnone size-full wp-image-2730″ title=”brand4″ alt=”brand ” src=”http://blog.artvisiona.ro/wp-content/uploads/blogvechi/brand4.jpg” width=”650″ height=”263″ />

Mai mult, companiile se reinventeaza si isi maresc domeniul de activitate.

Compania Virgin nu se mai ocupa doar de muzica ci construieste avioane. Disney a mers mai departe de atat. Pornind de la ideea de a vinde vizul american, nostalgia vremurilor apuse. Disney a construit un oras real Celebration Florida, in care lumea traieste in brand.

Mai in gluma, mai in serios se vorbeste despre aplicarea brandurilor pe luna.

CONCLUZIE: Avem in ziua de astazi un razboi intre branduri,  care vor sa fie orice si oriunde.

Ti-a placut?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Leave a Reply

Your email address will not be published.




Te-ai saturat sa gestionezi singur sarcini complexe si sa gasesti in mod constant noi metode pentru a incepe, creste, schimba afacerea ta? Sa lucrezi in si pentru afacerea ta este obositor. Suntem Artvisiona agentia full service pentru afaceri digitale. Putem sa fim partenerul tau pe toata durata de viata a afacerii. Tot ce ai nevoie intr-un singur loc: Strategie, business development, marketing si branding.




ce sa faci cand te plictisesti Previous post Lucruri interesante de vazut pe internet cand ai timp liber
web design in functie de varsta Next post Web design in functie de varsta