Nu cu mult timp in urma, am fost abordata de o companie care mi-a explicat ca vroia sa produca un clip video viral. Nu a durat mult pana sa-mi dau seama ca ideile companiei despre clipul video erau departe de a duce la succes. In timp ce persoana imi explica ideile sale am realizat repede un lucru: nu vroia deloc un clip video viral, vroia un clip video promotional !
Asta se intampla destul de des. Clientilor le place ideea ca un video care le promoveaza compania sa ajunga “viral” si sa fie vazut de sute si mii de oameni, dar nu-si dau seama ca nu exista reteta pentru crearea de video viral. Daca ar fi asa ceva, toata lumea ar turna resurse in producerea de astfel de videoclipuri.
Cand le explici ideea amuzanta si uneori usor riscanta pe care ai gasit-o pentru video, impreuna cu faptul ca practic nu se va mentiona compania, ci doar logo-ul va aparea la sfarsit, raspunsul este ceva de genul “Dar nu spune oamenilor prea mult despre compania noastra, cum vom face bani?”
Atat de multe incercari de a face “clipuri virale” esueaza si de obicei din aceleasi motive. Iata pe scurt cele 4 reguli pe care trebuie sa le urmezi pentru producerea unui video de succes :
- Trebuie sa trezeasca emotii
- Trebuie sa reprezinte imaginea brandului tau, fara a fi prea promotional
- Trebuie sa ai un plan de marketing
- Trebuie sa faci si alte eforturi de branding si marketing
Sa vorbim despre fiecare in parte.
1. TREBUIE sa trezeasca emotii
Daca ar exista vreodata o scoala de producere a videoclipurilor virale, m-as astepta sa mi se predea acest lucru din prima zi. Este cea mai importanta lectie pe care o poti invata, daca vrei sa creezi cu intentia ca acesta sa “ajunga viral”.
Sunt sigura ca toti cei care citesc acest material ( macar cei cu conturi de Facebook sau Twitter ) au trimis la un moment dat un “video viral”. Te rog sa te gandesti la videoclipurile pe care le-ai trimis mai departe sau cele pe care le-ai primit la randul tau. Despre ce erau si de ce au fost retrimise ?
Ma astept ca majoritatea oamenilor sa spuna ca videoclipurile pe care le-au trimis mai departe erau amuzante sau socante. Sa luam ca exemplu Gangnam Style. Motivul pentru care a devenit viral a fost initial faptul ca miscarile din dansul traznit al lui Psy sunt extrem de caraghioase. Deci pentru a distribui un videoclip trebuie sa fie extraordinar ( si prin asta zic, de-a dreptul extraordinar ), trist, controversat sau educational in unele cazuri.
Toate acestea provoaca un fel de emotie iar aceasta este inceputul viralitatii. Imagineaza-ti ca prietenul tau ti-a spus o gluma sau o poveste amuzanta, sunt mari sanse ca tu sa trimiti gluma sau povestea celorlalti prieteni ai tai , iar ei curand o vor spune prietenilor lor, pentru ca vor ca si ei sa se distreze. Asta se intampla in lumea online, cand e vorba de video viral, asa ca este important sa pui emotii adevarate in videoclipurile tale.
2. Trebuie sa reprezinte imaginea brandului tau, fara a fi prea promotional
Daca un video are succes, probabil ca persoanele care vizioneaza aud prima data despre compania ta, mai ales daca este o companie noua. Din acest motiv trebuie ca videoclipul sa includa personalitatea brandului, fara sa-i dea aerul de “vanzare in forta”.
Sa luam ca exemplu recentul video DollarShaveClub.com. Personal cred ca este cel mai inteligent video viral produs vreodata. Este informativ, scoate in evidenta atuurile companiei iar cel mai bun aspect: este absolut hilar. Totusi, poate ca cea mai inteligenta parte a clipului video este felul in care se adreseaza pietei tinta a brandului (orice barbat post-pubertate) prin accentuarea imaginii “fara-prostii” si explicatia ca nu exista motive pentru care sa risipesti bani pe lame prea scumpe.
Stiu ce crezi, acest videoclip este destul de promotional, nu-i asa? Sunt de acord, dar nu exista “vanzare fortata” si este mai mult distractiv decat promotional.
3. Trebuie sa ai un plan de marketing
Da, companiile au vazut cum videoclipurile lor “ajung virale” , doar cu mult noroc, dar tu nu poti sa-ti asumi acest risc. De asemenea, de obicei este mult mai greu ca un video sa circule daca a fost produs si sustinut de o companie, fata de ceva incarcat doar pentru distractie, cum ar fi binecunoscutele hituri virale Hamster la pian sau Pisica la tastatura (doua din preferatele mele).
Asa cum am mentionat mai sus, sunt si multe companii care fac video pe comision, fara sa inteleaga ca nu toate vor avea succes. Sigur, clipul video al tau trebuie sa fie grozav, dar trebuie si sa ai un plan grozav de marketing.
Multe companii cu greutate pot face acest lucru mai usor decat companiile mici sau cele noi, deoarece au deja adepti pe mediile de socializare. Coca-Cola de exemplu, are aproape 55 de milioane de fani, asa ca iti imaginezi, videoclipurile lor ajung virale destul de repede.
Motivul pentru un plan de marketing initial este simplu: trebuie sa fie cineva care sa transmita mai departe videoclipul. Sa privim un exemplu din lumea reala si sa ne imaginam ca vrei sa pornesti un zvon despre cineva. Daca nu spui nimanui zvonul, cum ar circula ? In mod similar, daca spui unei persoane zvonul, are ceva sanse sa circule dar daca spui zvonul unui numar de 50 de oameni, va circula mult mai repede. Odata ce ai plantat semintele, o parte din munca ta este facuta.
Dimpotriva, nu are importanta cat de bun este planul tau de marketing initial, daca clipul video nu-l urmeaza. Va veni un moment la care nu va mai circula, si trebuie sa te asiguri ca nu se va intampla prea curand.
4. Trebuie facute alte eforturi de branding si marketing
In cele din urma, singurul motiv pentru care platesti pe cineva sa faca un video este acela ca vrei sa vezi rezultate, si nu are rost sa arunci o suma de bani pe producerea lui, daca celelalte eforturi de marketing si operationale lipsesc. Sa zicem ca clipul video are un succes imens si acum primesti mii de vizite noi pe website in fiecare zi, dar ai un website ieftin, vechi de 10 ani, fara sistem de comanda online sau informatii utile; probabil ca deja ai pierdut tone de clienti si incasari. Ai grija ca celelalte eforturi de marketing sa fie eficiente, ca sa poti sa obtii un profit maxim la investitia ta. Videoclipul tau va fi poate in topul vanzarilor, asa ca daca lucrurile nu functioneaza in etapele urmatoare, sigur vei pierde posibili clienti.
Louis Vuitton
Acest filmulet de prezentare marca Louis Vuitton este un exemplu grozav. Nu-ti cere nimic, sigla apare 3 secunde la inceput iar apoi ti se prezinta modul in care se face un produs – pantofi barbatesti. Filmare impecabila a procesului de lucru il face pe privitor sa-l vizioneze pana la final. Desi un filmulet pur promotional, nu agreseaza privitorul cu reduceri, indemnuri de cumparare. Convinge prin simplitate si bun gust.